C vitamini (L-askorbik asit, askorbat) insan vücudunda sentezlenemeyen, ancak biyokimyasal birçok işlem için gerekli olan bir besin unsurudur. Sağlıklı ve dengeli beslenme, hastalıklardan korunmak ve zinde kalmak için olmazsa olmazlardan biridir. C vitamininin en önemli kaynağı meyve ve sebzelerdir.
Fakat ısı (pişirme), metal bıçak veya doğrayıcılarla temas, ışığa veya oksijene maruz kalma gibi durumlarla çok hassas bir yapıya sahip olan C vitamini yüzde yüze varan oranlarda kayba uğrayabilir. Bu nedenle birçok besinde yer alabilse de kullanılabilirlik açısından C vitamininin esas kaynağı taze meyve ve sebzelerdir. C vitamini faydaları saymakla bitmeyen oldukça önemli bir besin ögesidir.
Eksiklik ve artmış ihtiyaç durumunda takviyeler ağız yoluyla alınan haplar, suda çözünen tabletler veya C vitamini serumu şeklinde verilebilir. Bunların haricinde hekime danışılmadan C vitamini takviyelerinin kullanımı önerilmez.
Fizyolojik seviyelerdeki C vitamini vücutta antioksidan etki yaratırken, yüksek dozlara çıkılması durumunda bu kez de oksidan etki göstermekte ve bu sebeple de kanser hücrelerinin yok edilmesinde ve Enfeksiyonlarla mücadelede kullanılabilmektedir.