Mide botoksu uygulaması, kilo vermek isteyen kişilere 10-15 seneden beri uygulanan ve endoskopik bir işlemle midenin çeşitli kısımlarına, özellikle kas tabakasında etkili olacak şekilde botilinium toksini enjekte edilmesi yöntemidir.
Bu işlem, sedasyon anestezi altında gerçekleştirilir. Kendi pratiğimizde işlemi yaklaşık 15 dakikada bitirmekteyiz.
Tıbbi literatür incelendiğinde mide botoksunun etkinliği ile ilgili karşıt görüşte yazılar mevcut olmakla birlikte, bilimsel yayınların önemli bir bölümünde de mide botoksunun etkinliği gösterilmiştir. Biz de bu görüşler ve kendi tecrübelerimiz doğrultusunda, düşük yan etki profili ile mide botoksunun obezite tedavisinde kullanılabileceğini düşünüyoruz.
Midenin kas tabakasına verilen botilinium toksini, mide kaslarının kasılmasını sınırlandırılarak midenin boşalma süresini gecikir ve hastada iştah kaybı elde edilir. Yine açlık hormonu bu işlem sonrası daha az miktarda salınarak, kilo verme hususunda hastaya yardım eder.
Mide Botoksu kimlere yapılır? Mide botoksu teorik olarak tüm obez ve morbid obez hastalara yapılabilir. Sonuçta bu yöntem ile ortalama 10-15 kg zayıflama amaçlanmaktadır. Ancak işlemin, vücut kitle indeksi 25-35 arası hastalar için daha uygun olduğu söylenebilir. Özellikle cerrahi operasyonlardan korkan hastalarda, cerrahiye alternatif olmamakla beraber yardımcı bir yöntem olarak kullanılabilir.
Mide Botoksunun yan etkileri nelerdir? İşlem sonrasında hastaların önemli bir bölümünde, karında şişkinlik şikayeti olmaktadır. Ancak bu etki rahatsız edici boyutlarda değil ve aslında işte nen bir etkidir. Bunun dışında endoskopi ve botoksa bağlı yan etkiler çok nadir bildirilmiştir.
İşlem sonrası dikkat edilmesi gereken şeyler nelerdir? Mide botoks işlemi yaptıran kişi, 3-4 saat sonra sıvı-yumuşak gıda ile beslenebilir. Tüm hastalarımıza diyetisyen konsültasyonu ile diyet önerisi yapılmaktadır.
İşlemin tekrar edilmesi hakkında net bir kural yoktur. Ancak 6 ay sonra işlem bir kez daha tekrarlanabilir.