Ana Sayfa Bilimsel Yayınlar PRP Nedir Trombosit Nedir Kimlere Yapılmalı

PRP Nedir Trombosit Nedir Kimlere Yapılmalı

Dr. Meriç AKSOY

Prp nedir?

Hastadan alınan kanın özel bir santrifüj işlemiyle bileşenlerine ayrıştırıp, plateleflerden (trombositlerden) zengin kısmının amaca uygun, gerekli dokulara enjeksiyon işlemidir.

Trombosit nedir?

Kanın pıhtılaşma mekanizmasında rol oynayan hücrelerdir. Aynı zamanda yaranın iyileşme süresinde etkili büyüme faktörlüleri içerir. Doku hasarı oluşunca trombositler hasarlı endotel ile temas ederler. Hasarlı doku üzerinde kümeleşmeler başlar, pıhtılaşma mekanizması aktive olur. Böylece yara iyileşmesi başlar. Trombositlerin içinde depolanan büyüme faktörlerinin %70i hemen %95i de bir saat içerisinde serbest bırakılır. Büyüme faktörlerinin yardımıyla dermatoloji de de PRP ile cilt gerginliğini, tonusunu arttırarak cilde canlılık kazandırma da kullanılır. Sivilce ve yara izlerini hafifleşmede, kırışıkların giderilmesinde, Saçlı deride, saç köklerini güçlendirerek dökülmeyi önler ve mevcutları güçlendirir. Ayrıca eklemler de ve tendon kas iyileştirmelerinde de destek olarak kullanılır.

Kimlere yapılmalı?

Tedavi başlar şekilde öngörülmediyse genellikle 2-4 hafta aralıkla yapılır.

Hemofili gibi kan sulandırıcı ilaç kullananlara, kan hastalığı olanlara, yapılacak bölgesinde kistik, bakteriyel, mikrobik hastalığı olanlara ve hamilelere enjeksiyon yapılamaz.

PRP uygulamasında ciddi bir yan etki olmaz. Alerji riski minimum olur. Uygulama bölgesinde ağrı, acı olabilir ama dayanılmaz değildir. Kılcal damarlar dokularında hafif kanama odakları olabilir. Uygulama sonrasında kişi normal hayatına devam edebilir. Aynı gün sıcak banyo yapılmamalı, güneşte kalınmamalı ve uygulama bölgesine makyaj yapılmamalıdır.

PRP daha yeni bir tedavi yöntemdir. Uygulama sonuçları oldukça memnun edicidir. Dolayısıyla tıbbın pek çok alanında kullanılmaktadır.

İnsan Hayatı Kutsaldır
ve Bizim İçin Değerli!!!